Construction of a timber frame garden room/office in Dawlish, Devon

Our client’s brief was to partially demolish an old shed/stables to create a garden room/office. The original structure consisted of cob walls which were over 200 years old and more recent brick and blockwork walls, with a timber and glass frontage. The first phase involved demolishing the front and the roof and digging out a trench. By the end of the first week the foundations were dug out and laid in readiness for the new construction inside the remaining cob walls.

By the end of the second week the blockwork base had been completed and the timber frame construction was started. Over the coming weeks the main structure was completed and the roof tiled with slate. English larch cladding was used to finish the exterior walls.

The structure was fully insulated and plaster boarded and plastered. A small shower room and kitchenette were installed.

driveway and drainage works

We then began to concentrate on the area surrounding the garden room. After using a 1.5 ton digger to grade back the ground, 20mm stone scalpings were compacted down with a whacker plate. The area was then covered with a weedblocking membrane and finished with 10mm golden gravel. The remainder of the lane leading up to the road was graded with topsoil in readiness for turfing and sowing with meadow flower seed. Aco drainage was laid alongside the building under the victorian wall and into a soakaway in the garden 5m away.

Large decked area completes the project

Our clients wanted to be able to make the most of the outside area surrounding their new garden room. A large deck was constructed with plenty of room for entertaining and a large stepped area for easy access.

This is what our clients had to say about the finished results:

“The project is an innovative re-build of our old shed/former stables to the original property, transforming it into a garden office with toilet and tea making facilities. Dave and the team have had to work really creatively with the old building as listed planning permission meant we had to retain some of the original walls which are cob. The Team have constructed a whole new timber framed building on the inside and re-clad the exterior to make it look like it has always been there. They have also constructed a 3 m x 9 m deck as part of this project as well. This project has run from September to March 2020/2021.
 
We recommend Brownlie Woodworks because Dave is a really creative problem solver, he works tirelessly to make the project work for his client. Often on our home, because of it’s age, the challenges of renovating mean that straight forward easy solutions are not the most appropriate. Dave has a great way of really thinking around the problem and finding the most appropriate solution.”